4 Ekim 2014 Cumartesi

KOBANİ’DE ÇANAKKALE SAVUNMASI


Kobane’de tam olarak ne olduğu belli değil. Şehirde çatışmalar sürüyor deniyor. Sınırın Türkiye yanında ise Suruç’ta gerginliğin tırmandığı, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Kobani'ye gittiği bildiriliyor.
Şimdi Ankara’daki arkadaşımız Rahmi Yıldırım ile konuşuyoruz.
Öncelikle Kobani’ye bakalım. Haberler çelişkili. Ankara’ya ulaşan haberlere göre Kobani’de neler oluyor?
Senin de söylediğin gibi haberler çelişkili. Ancak IŞİD’in Kobani’yi ele geçiremediği kesin. IŞİD üç haftadır sürdürdüğü kuşatmayı başarıyla tamamlamış ve Kobani’yi ele geçirmiş olsa, bunu çoktan ilan ederdi. Benzetmek gerekirse Türk tarihinde Çanakkale savunması nasıl bir değere sahipse, Kürtler için de Kobani direnişi öyle bir değer kazandı. Ancak bu direnişte bölgedeki Arap ve Türkmen aşiretlerinden destek alamıyorlar. Bu yüzden kentin IŞİD’in eline düşmesi durumunda sivil katliamı olmaması için Kobani’deki sivil halkı Suruç’a gönderdiler, kent içi savunmaya odaklandılar.
Bu arada ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin dün gece Kobani’yi kuşatan IŞİD mevzilerine bomba yağdırdığı haberleri de ajans bültenlerine düştü. Ancak bu yöndeki haberlerin tarafsız gözlemcilerce doğrulanmadığını belirtmekte yarar var.

Suruç’ta gerginlik var deniyor, kimle kim arasında ve neden?
Suruç ilçesinde öğle saatlerinde sınır hattında toplanan bir grup, Kobani’ye geçmek istedi. Jandarma, Kobani’deki çatışmalardan dolayı sınırın riskli olduğu gerekçesiyle grubu barikat kurarak durdurdu. Buna karşın grup ilerlemek istedi. Bunun üzerine jandarma biber gazı ve basınçlı su ile müdahale etti. Slogan atarak sınıra yürümek isteyen grup taşla karşılık verdi. Gerginlik, jandarmanın kalabalığı dağıtmasıyla sona erdi.

HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın, Kobani'ye gittiği belirtiliyor. Döndüler mi? Orada ne yaptılar?
Sadece Sabahat Tuncel ve Faysal Sarıyıldız değil, diğer HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Kemal Aktaş, Ertuğrul Kürkçü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobani'ye geçtiler. HDP heyetini sınır kapısında PYD Eş Başkanı ve Kobane Kantonu yöneticileri karşıladı. Kobane kantonu yöneticileri direnişin sürdüğünü, kenti IŞİD’e bırakmayacaklarını söylediler. HDP milletvekilleri ziyaret ve bayramlaşmanın ardından Suruç’a döndüler.

Bir de Cumhurbaşkanı’nın açıklaması var. ISİD le PKK bir diye. Buna tepki var mı?
Henüz doğrudan özel bir tepki yok. Çünkü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin buna benzer açıklamaları alışılmış şeyler. Kaldı ki, Meclis’ten geçen tezkerede PKK ve IŞİD birlikte anılmış ve “terör örgütü” olarak nitelenmiş olsalar da, AKP hükümetinin IŞİD ile PKK’yı bir tutması söz konusu değil. AKP liderliğinin IŞİD’i “Bölgedeki Şii ayrımcılığına karşı öfkeli gençlik hareketi” olarak tanımladığını anımsamakta yarar var. Başbakan Davutoğlu, tezkere onaylandıktan sonra Kobani’yi korumaya söz vermişti. Ama tezkereden bu yana iki gün geçti; Davutoğlu’ndan bu sözüne uygun bir adım yok. Ajans bültenlerine düşen bir son dakika habere göre, Suriye’deki Kürtlerin lideri PYD Eş Başkanı Salih Müslim bugün Türkiye’ye gelerek bazı görüşmeler yaptı.

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı, bayramın ilk günü tüm giriş-çıkışlara kapatıldı. Neden?
Cilvegözü Sınır kapısı, hasta, yaralı, cenaze nakli gibi acil durumlar dışında tüm giriş-çıkışlara kapatıldı. Kapıda bayramın dördüncü gününe kadar hiçbir aracın giriş çıkışına izin verilmeyecek. Neden böyle bir karar alındı? Doğrusu bilmiyorum. Geçerli bir nedeni mutlaka olmalı. Ama, tam da bayram gününde neden böyle bir karar alındığı sorusuna resmi bir yanıt yok.

Not: WDR Köln Radyosu'ndaki söyleşinin metnidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder