28 Eylül 2014 Pazar

İLKER BAŞBUĞ DARBE MAĞDURU DEĞİLDİR!

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral M. İlker Başbuğ’un “Biz de darbe mağduruyuz” ifadesini esefle kınıyoruz!
28 Eylül 2014
Medyada yer alan habere göre, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Mehmet İlker Başbuğ, yargılandığı davadaki hukuksuzlukları eleştirirken “Biz de darbe mağduruyuz” demiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 26’ncı genelkurmay başkanının 26 ay tutuklu kaldığı yargılamayı değerlendirirken, hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan haksızlıkları ve komploları eleştirmesi saygıya değerdir. Hukukun herkese ve bir vakitler dokunulamaz zannedilen kişilere de lazım olduğu gerçeğinin en çarpıcı ifadesi olarak da ibret vericidir. Bu vesileyle, ülkemize derin acılar çektirmiş darbelerle ve darbeci zihniyetle hesaplaşma amacı taşımadığı ortaya çıkan Ergenekon Balyoz ve benzeri yargılamaların adil yargılanma hakkı gözetilerek sonuçlandırılmasını, sanıklar arasında sahte kanıtlarla mağdur edilenlerin ayıklanarak aklanmalarını diliyoruz.
Eski genelkurmay başkanının yargılamalardaki hak ihlallerini eleştirirken sadece kendisine yapılan haksızlığa odaklandığı dikkati çekmektedir. Cezaevi yaşantısının insanları olgunlaştırmasına karşın, eski genelkurmay başkanının cezaevinden ülkemizin topyekûn demokratikleşmesine ilişkin bir bilinç edinemeden tahliye olduğu anlaşılmaktadır. Daha acı olanı ise genelkurmay başkanlığı ile taçlandırdığı askeri kariyerinde dört darbeyi bizzat yaşamış ve rütbesinin elverdiği ölçüde görev yapmış olduğu için darbe dönemlerinde ne gibi acılar yaşandığını çok iyi bilmesi gerekirken, “Biz de darbe mağduruyuz” diyerek bu acıları hafifletmesi ve kendisine siper edinebilmesidir.
12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 faşist darbelerinde kalpleri emekçiler ve ezilenlerle birlikte çarptığı için kıyılan askerler olarak vurguluyoruz ki,
Darbe mağduriyeti, işkenceli sorgulardan geçirilmektir.
Darbe mağduriyeti, cezaevlerinde ve mahkeme salonlarında işkence altında yargılanmak, emirle hüküm kuran mahkemeler tarafından hayatı karartılmak, darağaçlarında sehpayı tekmelemektir.
Darbe mağduriyeti, tutukluluk sonrasında işsizliğe ve açlığa mahkûm edilmektir.
Bu zulmün ve gaddarlığın yaşatılmasında Emekli Orgeneral Mehmet İlker Başbuğ’un kişisel olarak görev üstlenip üstlenmediği bilinmemektedir. Ancak, Mehmet İlker Başbuğ’un Orgeneral rütbesiyle Genelkurmay İkinci Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve nihayet Genelkurmay Başkanı olarak içinde yer aldığı komuta kademesinin, bu zulmün ve hak ihlallerinin bir parça telafisi için siyaset ve yargı düzlemlerinde atılmak istenen adımları engellediğinin yakın tanığıyız. Keza, ülkemizde başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasına karşı suç duyuruları da Mehmet İlker Başbuğ’un mesleki sicilinde kayıtlıdır.
Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Mehmet İlker Başbuğ’dan tanığı olduğu, doğrudan veya dolaylı olarak katıldığı darbeler ve yol açtığı zulümlerin telafisini engelleme konusunda bir özeleştiri ve açık sözlülük olgunluğu beklemiyoruz. Böyle olmakla birlikte, “Biz de darbe mağduruyuz” ifadesini esefle kınadığımızı bildiriyoruz.
 Emekli Orgeneral Mehmet İlker Başbuğ, yargılandığı davanın mağduru olabilir; ancak asla bir darbe mağduru değildir. Başbuğ’u, darbe mağduriyetini kendisine siper etme basitliğinden uzak durmaya çağırıyoruz.
Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği

ADAM-DER Yönetim Kurulu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder